SM, BDSM, en WIITWD

Een van de onderwerpen waar SM’ers urenlang over kunnen discussieren is of SM en BDSM wel of niet hetzelfde zijn. Sommigen hebben het zelfs over “de tijd waarin het nog gewoon SM heette, voordat bondage en discipline erbij kwam”. Mijn persoonlijke mening: poteeto, potaato. Ja, SM en BDSM zijn gewoon hetzelfde.

BDSM is een term die ergens in de jaren ’80 opkwam op usenet, zeg maar de toenmalige fora. Vaak wordt het gezien als een poging om wat inclusiever te zijn, en om wat vriendelijker te ogen. SM had immers een slecht imago, en door het BDSM te noemen zou het imago kunnen verbeteren. Maar dat wat we doen┬áis helemaal niet veranderd. Alleen vroeger noemde iedereen het SM, en nu noemt de helft het SM, en de andere helft BDSM, en kunnen we er uren over discussieren.

In Amerika is daarom de afkorting WIITWD uitgevonden als een manier om dit soort definitiegeneuzel – en de vraag wat allemaal wel of geen SM/BDSM is – te omzeilen. Men heeft het dan gewoon over “What It Is What we Do”. Dat wat we doen, dus. En wie vanaf nu de afko DWWD gebruikt in discussies krijgt bonuspunten.

Comments are closed.