Breathplay

Breathplay – spelen met de ademhaling of de zuurstoftoevoer naar de hersens kan een hele intieme ervaring zijn, waarbij je letterlijk je partners leven in handen hebt. Maar dus ook levensgevaarlijk. En de risico’s zijn niet volledig weg te nemen met kennis en ervaring.

Methoden

Grofweg zijn er twee methoden voor breathplay, iemands ademhaling blokkeren of de bloedtovoer naar de hersens blokkeren. Spelen met de ademhaling kan op vele manieren, van simpelweg een hand over de mond en neus duwen tot het gebruik van gasmaskers, folie, plastic zakken of touw. Spelen met de bloedtoevoer gebeurt voornamelijk met chokes zoals die ook in de vechtsport worden gebruikt.

Risico’s

Het grootste risico bij breathplay is uiteraard dat iemand te lang geen zuurstof krijgt. Hersenbeschadigingen en doodgaan behoren dan tot de reƫle mogelijkheden. Nu zullen mensen niet snel bewust tever gaan, maar het kan ook per ongeluk misgaan. Mensen voelen bijvoorbeeld flauwvallen door zuurstofgebrek vaak niet goed van tevoren aan. Je kunt dus niet volledig op een stopsignaal vertrouwen, en ook de dominant kan dat niet altijd goed inschatten. En wat als je hulpmiddelen gebruikt waarbij de dominant iets moet doen om de sub zuurstof te geven, en de dominant valt flauw? Het is dus veiliger om een techniek te gebruiken waarbij als de dominant out gaat de sub altijd weer zuurstof krijgt.

Maar buiten dat is er ook het risico van hartritmestoornissen. Je kunt tijdens breathplay in theorie een hartaanval krijgen, ook als je het “maar kort doet”. Dit risico is klein, maar niet uit te sluiten.

Daar staat tegenover dat chokes die de bloedtoevoer kort afsluiten al decennialang veilig worden gebruikt in de vechtsport. Op het oog is dat dus veilig – mits je wel degelijke instructie krijgt. Echter, in de vechtsport heb je vaak wel te maken met relatief gezonde mensen, die proberen zo snel mogelijk uit een verwurging los te komen, in plaats van mensen die er heerlijk op wegzweven en geil worden. Voorzichtigheid blijft dus geboden!

Shopping list

  • Judoles
  • Reanimatiecursus

Verder lezen

Lees vooral de artikelen van Jay Wiseman over breathplay eens goed door, met name The Medical Realities of Breath Control Play

Comments are closed.