Suspension

Model: Aurelia

Suspension (of hangbondages) komen zowel in westerse bondage als in shibari voor. Suspensions spelen niet alleen met pijn, maar ook met desorientatie. De meeste westerse suspensions zijn statisch, de sub hangt in een positie, en wordt daarna weer naar beneden gehaald. In shibari zie je ook vaak dynamische suspensions, waarbij in de lucht van positie gewisseld wordt. Spectaculair, maar ook gevaarlijk.

Grofweg zijn er drie methoden die worden gebruikt voor het aanleggen van een suspension:

  1. Roteren: De sub wordt aan een harnas vastgemaakt waarna de ledematen om de beurt omhoog gaan.
  2. Takelen: De sub wordt in zijn geheel op de grond geknoopt en een takel wordt gebruikt om de sub in zijn geheel omhoog te tillen.
  3. De sub wordt op een tafel of stoel geknoopt, waarna de tafel of stoel onder de sub vandaan wordt gehaald.

Alle drie de methoden hebben voor en- nadelen. Roteren (eigenlijk de voornaamste methode in shibari) kost weinig kracht en de spanning op alle touwen is heel precies te regelen, maar niet alle posities zijn even makkelijk te bereiken. Een takel heeft mechanische voordelen, maar geeft onvoorspelbare, soms schokachtige krachten op de bondage. Een electrische takel kan bovendien blokkeren bij bijvoorbeeld een stroomstoring. Ook het wegtrekken van een tafel of stoel kan onvoorspelbare krachtverdelingen geven.

Veiligheid

Suspensions zijn levensgevaarlijk. De bondagescene heeft de afgelopen jaren al meerdere ongelukken gezien, gelukkig tot nu toe met een redelijk goede afloop. De voornaamste risisco’s zijn:

  1. Zenuwbeschadigingen. De druk kan in een suspension flink oplopen, waardoor kwetsbare zenuwen, bijvoorbeeld opp de bovenarmen en bovenbenen eschadigd kunnen raken. Zenuwschade kan zeer snel opgelopen worden en kan permanent zijn.
  2. Ademhalingsproblemen en flauwvallen. Op zich hoeft dit niet heel gevaarlijk te zijn, als je voldoende geoefend bent om een sub die niet meewerkt en “dood” gewicht is snel naar beneden te krijgen.
  3. Mechanische problemen zoals brekende touwen en onveilige suspensionpunten. In suspensions kunnen forse dynamische krachten ontstaan, en de gevolgen kunnen enorm zijn, tot verlamming en de dood aan toe. Elk individueel onderdeel van de suspension moet daarom eigenlijk aan een veiligheidsfactor 5 tot 10 voldoen, (dus 5 tot 10 keer het gewicht kunnen houden dat je er aan wilt hangen). Waarbij 5 het absolute minimum is!

Suspensions zijn hierdoor eigenlijk nooit helemaal veilig. Hoe goed je ook bent voorbereid, en hoe goed je ook weet waar je mee bezig bent, je loopt altijd risico.

Wil je suspensions leren? Verdiep je dan eerst heel goed in de basisbeginselen van de knoopstijl die jou het meeste ligt, en zoek daarna een expert die het je kan uitleggen, en die je de eerste paar keer kan helpen. En ook als je zelf al suspensions knoopt is het verstandig om iemand in de buurt te hebben die je kan assisteren.

Comments are closed.