Shibari

Shibari (bondage zoals die in Japan wordt beoefend) heeft de naam moeilijk en complex te zijn, maar eigenlijk valt dat reuze mee. In tegenstelling tot westerse bondage maakt shibari weinig gebruik van ingewikkelde (sier)knopen, maar juist van eenvoudige, terugkerende “building blocks” en een esthetiek van “less is more”. In plaats van knopen worden vaak fricties gebruikt om het touw met zijn eigen wrijvingskracht op de juiste plek te houden. Je hebt daar wel touw voor nodig dat daarvoor geschikt is!

Hajime Kinoko / Foto: Guilty

Het is wel van belang dat je goed weet waar je mee bezig bent. Veel shibari bondages zijn geen onschuldige knoopspelletjes, maar bondages die bedoeld zijn om te martelen of te vernederen, en waarbij je bij verkeerde toepassingen je partner behoorlijk kunt beschadigen. De meest spectaculaire toepassingen als suspensions (hangbondages) komen voort uit de performance art en zijn gebaseerd op technieken die zijn ontwikkeld door artiesten die daar dag in dag uit mee bezig zijn. Niet iets dat je zomaar thuis nadoet!

Wil je shibari leren, ga dan op zoek naar een goed boek of een goede docent. Verreweg de meeste workshops in Nederland leren je overigens geen shibari, maar bondages die door westerlingen “reverse engineered” zijn. Deze bondages lijken op shibari, maar zitten technisch vaak (en soms op cruciale punten) heel anders in elkaar dan de bondages zoals ze in Japan worden geknoopt. Voor lang niet iedereen zal dat een probleem zijn, maar wees je er wel van bewust.

Shoppinglist

  • Touw (hennep of jute)
  • Haarbondagetouw
  • Rescue hook (voor noodgevallen)
  • Suspension ring

Comments are closed.