BDSM & Ziekte

Toen ik net begon waren er diverse websites die preekten dat je niet aan BDSM mag doen als je een psychische stoornis hebt. En dat je niet aan BDSM mag doen als je suikerziekte hebt, zwanger bent of hartklachten hebt. En niet te vergeten dat bondage niets voor jou is als je last hebt van obesitas. Deze fabels werden de wereld ingeslingerd door goedbedoelende schrijvers die zichzelf waarschijnlijk vooral wilden indekken, maar daarmee en passant wel onnodig mensen afschrikken. Want laten wel wel zijn, dit is gewoon onzin.

Je kunt helemaal geen algemene uitspraken doen over iets dat zo breed is als BDSM. Waarom zou je geen ageplay mogen doen als je diabetes hebt? Waarom zou je je D/s relatie stopzetten tijdend je zwangerschap? Is luisteren naar je Dominant zo gevaarlijk? En als er iets flexibel is, is het touw. Touw past altijd, ook als je (heel) dik bent. Het kan zijn dat je niet de meest heftige suspensions aankan, maar er is altijd wel iets mogelijk qua bondage.

En wat de psychische stoornissen betreft, als alle autisten, adhd’ers, borderliners, mensen met narcistische trekjes, etc. zouden moeten stoppen met BDSM zou ik een hoop goede vrienden (en mijn eigen partner) uit de scene moeten zien vertrekken.

Natuurlijk, ziektes en handicaps kunnen beperkend zijn. Sommige dingen zullen misschien niet gaan, onmogelijk zijn, of onverstandig. Maar BDSM is zo breed dat er ook altijd dingen zullen zijn die wel kunnen. Verdiep je goed in je eigen gezondheidstoestand en die van je partner, en kijk wat wel en niet mogelijk is. Als je diabetes hebt, zorg dan dat je partner weet hoe met een hypo of hyper om te gaan. Als je epilepsie hebt, zorg dat je partner weet om te gaan met een aanval. En in geval van twijfel, bespreek het dan met je arts of (fysio)therapeut. Dat levert misschien een paar ongemakkelijke secondes op, maar in verhouding tot een leven lang niet doen waar je naar verlangt…

 

Comments are closed.