D/s

Inleiding

Voor veel SM’ers (maar zeker niet voor allemaal) is D/s de kern van hun SM-relaties. Dominantie en onderdanigheid dus. Je zou het een vorm van rollenspel kunnen noemen, waarbij een partner de baas is, en de ander luistert (maar als je dat doet krijg je de halve scene op je dak, wat voor veel SM’ers is D/s “echt” en geen rollenspel).

Sommige mensen hebben een gelijkwaardige relatie, en doen alleen aan D/s wanneer ze spelen, maar anderen hebben bepaalde regels die altijd gelden. Sommige subs moeten bijvoorbeeld altijd vragen of ze naar de wc mogen, of dienen altijd beschikbaar te zijn voor seks. Bij anderen leest de dominant altijd alle mail van de sub mee. Op overtreding van de regels staat meestal straf. Wanneer een D/s altijd een grote rol speelt, wordt dat ook wel een 24/7 relatie genoemd, 24 uur per dag, 7 dagen per week, maar vaak wordt de soep wat minder heet gegeten.

Veiligheid

Sommige regels kunnen een sub in de problemen brengen. Als je echt naar de wc moet op je werk en je dominant is met geen mogelijkheid te bekennen, sta je immers voor een keuze met mogelijk grote consequenties. Je zult je als dominant dus telkens goed moeten afvragen of een regel wel in het leven van je sub past.

Bovendien, het hebben van regels kan een flink psychologisch effect hebben op de sub, ook als de dominant niet aanwezig is. Er zijn subs, die van het zich aan regels moeten houden bijna spontaan in subspace raken en in staat zijn om onder een auto te lopen. Het is dus verstandig – zoals met veel dingen – om rustig aan te beginnen en te kijken hoe het loopt.

Tenslotte kan er een zekere mate van afhankelijkheid ontstaan die bij het beĆ«indigen van de relatie wegvalt. De sub kan dan – meer dan bij het beĆ«indigen van een gewone relatie – in een diep gat vallen en weer moeten leren zelf de keuzes te maken die voorheen bij de dominant lagen.

Shopping list

-

Comments are closed.