De gebruikelijke extremen…

… en andere taboes.

Je zou misschien verwachten dat SM-land een groot ruimdenkend paradijs is waar iedereen elkaars kink respecteert. Helaas, dat is niet het geval. Waar de een op ki(n)ckt, daar walgt de ander van. Maar een aantal dingen is echt taboe.

De gebruikelijke extremen

In contactadvertenties kom je vaak iets tegen als “Wat kun je niet verwachten? De gebruikelijke extremen”. Hoewel het soms wat varieert, worden hier doorgaans drie dingen onder verstaan: “kids”, “dieren” en “poep”. En soms ook “naalden”.

Om met de eerste te beginnen, kinderen hebben sowieso niks met SM van doen. Natuurlijk zijn er onder SM’ers pedofielen te vinden (er zijn tenslotte ook advocaten, dokters en loodgieters die pedofiel zijn), maar de overgrote meerderheid van de SM’ers is dat niet. Er is bovendien een hoge mate van consensus dat SM met kinderen in strijd is met het uitgangspunt van instemming en daarmee dus geen SM is.

Eigenlijk is het dan ook een beetje raar dat dit zo vaak genoemd wordt in advertenties, want dat wekt juist de suggestie dat er wel veel SM’ers zouden zijn die dat wel doen. Waarschijnlijk is er ooit iemand mee begonnen en wil sindsdien iedereen nog eens extra duidelijk maken geen pedofiel te zijn, uit angst om er voor een aangezien te worden als je het niet vermeld. Maar daarmee hou je het beeld in stand dat er zich onder SM’ers veel pedofielen zouden bevinden, dus persoonlijk zou ik zeggen: gewoon niet vermelden, het spreekt voor zich. Tenzij je wilt aangeven dat je partner geen kinderen heeft of dat je zelf geen kinderen wilt. Maar dan kun je het misschien beter ietsje anders verwoorden.

Iets complexer ligt het bij “dieren”. Veel checklists vermelden “bestialiteit” en er zijn zeker SM’ers die fantaseren over (gedwongen) seks met dieren. Dat zijn overigens lang niet allemaal dierenbeulen, integendeel. De meeste SM’ers zijn fel tegen dierenmishandeling, maar degenen die niet per definitie tegen seks met dieren zijn, zijn van mening dat dieren niet altijd last hebben van seksuele handelingen en maken een onderscheid tussen seks met dieren waar het dier geen last van heeft, en dierenmishandeling. En instemming? Tsja, net alsof koeien wel instemmen met hun verwerking tot hamburgers…

Desalniettemin is de groep die hier ook daadwerkelijk iets mee doet zeer klein, en bovendien is het sinds enkele jaren verboden in Nederland (al zal niet elke SM’er zich iets van de wet aantrekken). Ook hier is het dus zeer de vraag of het nuttig is het in contactadvertenties te vermelden.

Afbeelding: Cacetudo (CC-by-sa)

En poep? Bij poep spelen juridische overwegingen en instemmingsvraagstukken niet zo’n rol. Poep wordt gewoon door veel mensen vies gevonden. Ook dit is echter iets dat maar heel weinig voorkomt. Naaldenspel komt eigenlijk best wel veel voor, en je kunt je afvragen of de kwalificatie “extreem” hier wel terecht is.

 Andere taboes

Een van de weinige andere onderwerpen die de scene zo nu en dan verscheuren is Naziplay. Niet dat SM-feesten druk worden bezocht door mensen in SS-uniform, maar incidenteel zijn er wel mensen die aangeven hier iets mee te hebben. Ook hier speelt, in ieder geval bij publiekelijk spel, een juridisch vraagstuk mee – publiekelijk dragen van Nazi-symbolen is verboden – maar voor de meeste mensen die pertinent tegen Naziplay zijn is het toch eerder een moreel issue: zij vinden het gewoon not done, en beschuldigen degenen die vinden dat het wel moet kunnen van een gebrek aan historisch besef.

Afbeelding: Jarekt (Public Domain)

Tsja, alsof Nazi-play leuk zou zijn zonder historisch besef…

Zelf heb ik iets vergelijkbaars meegemaakt met een bondageshoot, waarbij we – overigens met toestemming van het kerkhof – een shoot op wat oude graven hadden gedaan. De reacties op die foto’s bevatten meer dan een paar uitdrukkingen van walging, en enkele regelrechte bedreigingen.

Ook liefhebbers van ageplay en luiersfetisjisten hebben nogal eens te maken met de walging van andere SM’ ers. En eigenlijk is er bijna geen fetisj te bedenken of er zijn wel mensen die het vies, walgelijk of gewoon geen SM vinden.

YKINMKBYKIOK

Eigenlijk is het helemaal geen goede zaak om dingen die onder SM vallen maar waar je zelf niks mee hebt – of zelfs kinks die je walgelijk vindt – weg te zetten als “extremen” of “not done”. Het zou beter zijn als we elkaar wat meer zouden steunen. Vergeet niet dat een groot van de wereld ook jouw kinks walgelijk en not done vindt.

Dat iets jouw kopje thee niet is, is een goede reden om het zelf niet te doen, maar waarom zou je anderen willen beperken? Zelfs dat iets verboden is, is voor veel mensen niet per se reden om het te laten. Als het tussen instemmende volwassenen plaatsvindt, is er eigenlijk geen slachtoffer. Er zijn ook veel landen waar homoseksualiteit nog verboden is, maar dat maakt het nog niet tot iets moreel verwerpelijks.

Wat natuurlijk wel verstandig is, is met je (potentiële) partners het gesprek aangaan over je voorkeuren en je grenzen. En in contactadvertenties kun je best vermelden wat je wel en niet wil, maar dat kan ook zonder de dingen die je niet wilt als extreem of walgelijk neer te zetten. Hou het bij jezelf! Een veel gehoorde uitspraak is dan ook “Your Kink Is Not My Kink, But Your Kink Is OK”, oftewel YKINMKBYKIOK. Een goede spreuk om in je achterhoofd te houden.

Comments are closed.