Bondage

Heel veel mensen experimenteren weleens met bondage. Sommigen gebruiken dan de welbekende sjaaltjes, anderen furry cuffs of gewone handboeien. Gewoon omdat het spannend is om je partner een keertje machteloos te zien en hem of haar te plagen. Je hoeft daar geen hardcore sm’ er voor te zijn. Maar er zijn ook mensen die bondage heel erg leuk vinden, en daar een stuk verder in gaan.

Waarom bondage?

Wat is daar nou leuk aan? Op zich is uitleggen wat leuk is aan bondage aan iemand die daar niks mee heeft net zo iets als uitleggen waarom zoute haring goddelijk is aan iemand die geen rauwe vis lust, maar misschien helpt het om een beetje inzicht te hebben wat je zoal met bondage kunt doen. Veel eenvoudige bondages zijn gericht op het machteloos maken van de partner. De partner heeft geen controle meer over het (seksuele) spel, en is voor bevrediging helemaal afhankelijk van de ander. Waar de een geniet van die machteloosheid, kan de ander bijvoorbeeld genieten van een uitgebreid “tease and denial” spel, en helemaal opgaan in de controle over de opwinding van de partner. Andere bondages richten zich meer op (seksuele) toegankelijkheid van de partner. Niet het uitvoerig teasen staat voorop, maar het ongeremd doen waar je zelf zin in hebt voor je eigen bevrediging.

Maar er zijn ook complexere bondages die bedoelt zijn om het je partner zwaar te maken. Bondages die op den duur vermoeiend worden of zelfs – op een goede manier – pijn gaan doen. Net als bij de eenvoudigere bondages speelt het machtsspel hier vaak een prominente rol, maar het gaat wat verder, en komt ook wat meer op het vlak van SM terecht. Naast machtsuitwisseling, ongemak en pijn, kan er bij bondage ook een stukje vernedering komen kijken, wat door de liefhebbers als heel opwindend kan worden ervaren. Nog een stapje verder en er gaan lichaamsdelen de lucht in – er wordt nu gespeeld met de balans en desorientatie – of zelfs met zware bondages waarbij de partner geheel in de lucht komt te hangen, zoals ook vaak te zien is op (Japanse) bondageporno en fetisjshows. Iets wat je trouwens beslist niet zomaar zelf moet gaan nadoen.

Naast deze concrete “doelen”  die je met bondage kan bereiken – machteloosheid, beschikbaarheid, ongemak, pijn en vernedering – zit er voor veel mensen ook nog een ander aspect aan bondage, de impact van het knopen zelf. Voor veel beoefenaren gaat het niet alleen om het uiteindelijke doel, maar is ook het proces op zichzelf een hele intense, intieme ervaring. Tijdens het knopen is de aandacht vaak volledig op elkaar gericht en wordt het bonderen zelf ervaren als “communicatie met touw”. Het gevoel van ruw touw op de naakte huid, van langzame of snelle bewegingen, van strak of losjes binden, voor wie de technieken beheerst zijn de mogelijkheden onuitputtelijk.

Oost versus west

In de wereld van bondage worden diverse stijlen van bondage onderscheiden. Enerzijds westerse bondage, met vaak een nadruk op functionaliteit, ingewikkelde (sier)knopen, veelkleurige (synthetische) touwen en “damsel in distress” achtige settings en rollenspellen. Denk maar aan jaren ’50 cowboy magazines met gebondeerde cowgirl op de voorkant, of de ontvoerde jongedame vastgebonden op een stoel, smachtend wachtend op de detective.

Anderzijds is er de Japanse stijl van bondage. Deze legt meer nadruk op het proces, gebruikt weinig tot geen knopen (maar complexe patronen), maakt gebruik van natuurlijke materialen (hennep en jute), en heeft een esthethiek van “minder is meer”. Deze stijl is meer voortgekomen uit Japanse bondageshows, die zich in de twintigste eeuw hebben ontwikkeld.

Door toenemende contacten tussen oost en west zijn de scheidslijnen overigens niet altijd zo scherp. Meer en meer westerse stijl knopers genieten ook van het proces, en Japanse bondages zijn behalve mooi vaak ook uiterst functioneel. Als je je in bondage gaat verdiepen, raad ik je aan beide stijlen eens goed te bekijken, en te kiezen wat je leuk vindt. Je hoeft je zeker niet tot één stijl te beperken. Steeds meer mensen doen aan “fusion” bondage en mixen vrijelijk elementen van beide stijlen door elkaar.

Veiligheid

Bondage is niet altijd zo’n onschuldig spelletje als het soms lijkt. Er kleven best een aantal gevaren aan bondage, zelfs aan de meest eenvoudige vormen. Je zult maar vastliggen terwijl er brand uitbreekt,  je partner een hartaanval krijgt, of je schoonmoeder binnenkomt. Maar daarnaast kun je met bondage kwetsbare zenuwen beknellen, wat kan leiden tot tijdelijke of permanente beschadigingen als gevoelloze plekken en functieverlies in je handen/voeten. Sommige postities kunnen bovendien de ademhaling dusdanig belemmeren dat je partner in korte tijd onverwachts in ademnood kan komen.

Voordat je serieus (of niet-serieus) met bondage aan de slag gaat, is het dus verstandig jezelf een beetje te verdiepen in de gevaren. Er zijn redelijk wat boeken te koop, er is een hoop informatie te vinden op internet (zij het van wisselende kwaliteit), en als je het echt interessant vindt zijn er ook in Nederland workshops te volgen die je in korte tijd op weg helpen. Lees in ieder geval dit artikel eens goed door, zorg dat je altijd iets bij de hand hebt om je partner snel los te kunnen maken, en blijf in de buurt van je partner. En maak vooraf goede afspraken met elkaar, zodat je elkaars grenzen kunt respecteren en kunt stoppen als het genoeg is.

Wil je meer informatie over bondage, dan kun je terecht op Touwtjes.tk. Je vind daar informatie over veiligheid en tutorials voor een aantal basisbondages. Ook kun je er workshops volgen.

Shopping list

Wil je jezelf verdiepen in westerse bondage, dan zijn de boeken en (vaak gratis) filmpjes van de Two Knotty Boys een goed vertrekpunt. Voor uitgebreide uitleg over Japanse stijl bondage zijn de boeken van Douglas Kent (“Complete Shibari: Land en Sky”) een goede keus. Een rescue hook (zie afbeelding bij “Veiligheid”) is ook een aanrader, zo niet een must.

 

Comments are closed.