Safewords & Checklists

Als je informatie hebt verzameld en een partner hebt gevonden om mee te experimenteren is het tijd om (duidelijke) afspraken te maken over het spel. Twee dingen die handig kunnen zijn, zijn het afspreken van safewords (stopwoorden) en het doornemen van een checklist.

Safewords

Afbeelding: Manuel Strehl / CC-by-sa

Het afspreken van een of meer stopwoorden kan handig zijn als je gaat spelen. Een stopwoord is een codewoord waarmee de onderdanige aangeeft dat het spel niet goed gaat. Vaak gebruiken mensen een stoplicht-constructie waarbij oranje zoiets betekent als “dit nadert mijn grens, het moet even rustiger aan” en rood doorgaans “einde spel” betekent. Het voordeel van zo’n stopwoord is dat de onderdanige zo vaak en zo hard als wenselijk dingen kan gillen als “nee”, “stop”, “klootzak”, “hou op”, etc. zonder dat de dominant hoeft te twijfelen of hij daarop moet reageren. Het is dus handig een woord te kiezen dat je er niet zomaar uitfloept. Het nadeel is dat het niet altijd zo werkt: sommige onderdanigen vinden het heel moeilijk om een stopwoord te gebruiken, of vergeten het stopwoord in het heetst van de strijd. Je kunt er dus eigenlijk niet 100% op vertrouwen, en andere vormen van verbale en non-verbale communicatie blijven dus ook belangrijk!

Overigens, hoewel een dominant zelden in paniek “rood” zal gillen, kan een dominant wel degelijk impliciet een stopwoord gebruiken. Als je je als dominant niet langer happy voelt in het spel, heb je net zo goed het recht om het spel af te breken als een onderdanige.

Checklists

Checklists (ook wel subbielijsten) zijn lijsten met daarop een veelheid aan SM-activiteiten, waarop beide partners kunnen invullen hoe leuk ze die activiteiten (denken te) vinden. Het voordeel is dat je zo een aardig beeld kan krijgen van wat je beide leuk vindt. Het nadeel dat ze soms nogal lang (understatement) zijn.

Er zijn ook andere manieren om over een spel te onderhandelen. In plaats van een hele lange lijst te doorlopen (waarvan je vaak toch maar de helft kunt onthouden) kun je ook afspraken maken over:

  • Harde en zachte grenzen; Grenzen die absoluut niet overschreden mogen worden en grenzen die nog een beetje rekbaar zijn;
  • Needs; de dingen die jullie echt nodig hebben in spel;
  • Wants; de dingen die jullie leuk zouden vinden, maar die niet keihard noodzakelijk zijn;
  • Medische issues.

En buiten dat vertrouwen op stopwoorden en andere communicatie tijdens het spel. Het voordeel van deze methode is dat het een stuk sneller en overzichtelijker is, het nadeel is dat het veronderstelt dat je al een aardig beeld van je grenzen, needs en wants hebt.

Er zijn ook mensen die nog minimalistischer of zelfs niet onderhandelen. Voor welke methode je ook kiest, het is belangrijk dat je je er allebei prettig bij voelt en dat je overeenstemming hebt over de manier van communicatie tijdens het spel!

Wees allebei eerlijk en open tijdens de onderhandeling over spel. SM is iets waar je samen aan begint, en waar je samen voor verantwoordelijk bent.


Comments are closed.