Als het mis gaat

Wikimedia commons, public domain

SM is niet altijd veilig, en hoe goed je je ook voorbereidt, op een gegeven moment zal er een keer iets misgaan. Je slaat een keer verkeerd (of je wordt verkeerd geslagen), jij of je partner schat een situatie een keer verkeerd in, je gaat per ongeluk een keer over een grens van jezelf of je partner heen.

Dat is een beetje het risico van het vak. Uitzonderingen daargelaten is de schade meestal beperkt, er gaan weinig mensen dood aan een SM-spel. Meestal is het gevolg gewoon een rotspel. Maar er komen wel vaak heftige emoties bij kijken. De onderdanige partij kan het gevoel hebben dat hij gefaald heeft, er meer aan had moeten kunnen, beter had moeten communiceren. En soms, dat hij een slechte, onwaardige sub is. De dominant kan het gevoel hebben de controle te hebben verloren, dat hij beter had moeten opletten, beter grenzen had moeten bewaken, alles had moeten kunnen, en een slechte dominant is.

Spreek dit soort gevoelens uit. Geef elkaar niet de schuld, maar bespreek wat er is misgegaan. Knuffel. En onthou dat niemand perfect is. Waar gehakt wordt vallen spaanders.

Comments are closed.