SM in DSM-IV

Er wordt nog weleens beweerd dat SM een afwijking is, omdat sadisme en masochisme in DSM-IV, zeg maar het diagnostisch handboek voor pyschologen zou staan. Dat is echter maar ten dele waar.

Afbeelding: Richard Masoner (Public domain or CC-by-sa, Wikimedia Commons)

Ja, (seksueel) sadisme (302.84) en masochisme (302.83) staan inderdaad in DSM-IV.

Maar, er zijn wel meerdere criteria waaraan je moet voldoen om een diagnose te krijgen. Voor sadisme moet je neigingen hebben uitgeleefd op iemand die daar niet mee instemde, of je moet er forse interpersoonlijke problemen door hebben of er anderszins zelf erg mee zitten. Bij masochisme moet je er ook zelf erg mee zitten, of ernstige problemen hebben in de sociale of werksfeer, of andere sferen die belangrijk zijn voor je leven.

Kortom, ben je een happy camper met je SM-gevoelens en vinden je partners het ook leuk, is er geen sprake van dat je afwijking zou hebben in de zin van DSM-IV.

Desalniettemin zijn er wel heel wat SM’ers die vinden dat SM helemaal uit het handboek geschrapt zou moeten worden. Uit principe, omdat ook als je er wel problemen mee hebt, het vaak niet zozeer SM is wat het probleem is, maar hoe de rest van de wereld daar tegenaan kijkt. De opvolger van DSM-IV, DSM-V is echter in de maak, en van schrappen lijkt vooralsnog geen sprake te zijn.

Verder lezen

Comments are closed.