SS&C, De V’s, de R, RACK en PRICK

Een ander onderwerp waarover men lang kan debatteren is of SM veilig is (of hoort te zijn). En ook daar hebben we inmiddels heel wat afkortingen voor. Globaal zijn er een paar stromingen.

Safe, Sane en Consensual

De eerste stroming hanteert de afko SS&C, oftewel safe, sane en consensual. SM zou veilig, verstandig, en vrijwillig horen te zijn. In het Nederlands wordt in dit kader vaak gesproken over de V’s Veilig, Verstandig, Vrijwillig, Vertrouwen en soms nog met een R erbij voor Respect. Op zich is dit best een handige manier om aan de boze buitenwereld duidelijk te maken dat we geen gestoorde gekken zijn die maar wat aanklooien, maar niet iedereen kan zich erin vinden. Want…

RACK

Niet veilig? (Model :Aurelia)

Ehm, SM is toch helemaal niet altijd veilig? Sommige vormen van SM brengen gewoon altijd een risico met zich mee. En sommige vormen van SM zijn msischien ook niet altijd even verstandig, toch? Maar wel leuk! En respect? Euh, ik maak zelf wel uit of ik met iemand speel waar ik geen respect voor heb…

De tweede stroming gaat daarom uit van RACK, Risk Aware Consensual Kink. Het gaat er niet om dat SM veilig en verstandig moet zijn, maar je moet wel de risico’s kennen en die welbewust afwegen. Aanhangers van SS&C zullen overigen vaak hier tegenin brengen dat ook zij met “veilig” eerder “zo veilig mogelijk” bedoelen, maar er blijf een subtiel verschil tussen de twee stromingen.

Maar, vraag je je nu misschien af, kun je dan wel altijd de risico’s goed inschatten?

PRICK

Nee, zeggen sommige mensen. En dat hoeft ook niet, want je bent baas over je eigen lichaam, en als je een onbekend risico toch wil nemen, moet dat kunnen. Deze groep vind het vooral belangrijk dat je persoonlijke verantwoordelijkheid neemt voor wat je doet en laat. Hoewel de afko niet is ingeburgerd, is weleens iemand met de term PRICK gekomen, Personal Responsibility In Consensual Kink.

Vrijwillig?

Ten slotte zijn er ook nog mensen die vraagtekens bij “vrijwillig” zetten. Ook dat begrip is niet altijd zo klip en klaar als het op het eerste gezicht lijkt. Als je bijvoorbeeld in een langdurige 24/7 of TPE relatie zit, kun je zo afhankelijk worden van je partner dat de vrijwilligheid een beetje uit het oog verdwijnt. Het wordt dan zo moeilijk om uit de relatie te stappen dat je feitelijk niet zoveel keus meer hebt. Ook spelen veel mensen met “consensual non-consent”.

Uiteindelijk gaat men er daarbij wel vanuit dat er instemming is. Iemand is immers zelf vrijwillig in die TPE relatie gestapt, of doet vrijwillig aan vrijwillig onvrijwillig (volg je hem nog?).

Comments are closed.